Monday, May 02, 2005

Tilastojen armoilla

En ole tainnut mainitakaan, että lainassa ollut nelipyöräinen työkaverini vaihtui taannoin sympaattiseen Bemariin vuosimallia 1991. Yhteiselo on sujunut ongelmitta ja painajaismaisilta korjaamokäynneiltä on toistaiseksi vältytty.

Tässä kohden kai kuuluisi koputtaa puuta, jos olisi taikauskoisuuteen taipuvainen (en ole, joten ottakaamme riski).

Mutta kylläpä autonomistajan silmät levisivät, kun postilaatikkoon kolahtivat vakuutuskirja ja ensimmäinen lasku. Puolen vuoden vakuutusmaksu oli suuruudeltaan sitä luokkaa, että käsillä olisi pitänyt olla paperipussi hyperventilaation varalta. Hajusuolakaan ei olisi ollut pahitteeksi.

Ensijärkytyksestä toivuttuani vyötin kupeeni ja marssin vakuutusyhtiön konttoriin ottamaan asiasta selvää. Ja kukapa olisi arvannut? Palvelunhaluinen virkailija selitti, että autoni merkki nyt vain sattuu olemaan sellainen, jolla on erityisen korkeat vakuutusmaksut. Merkkikohtaiset erot taas selittyvät ennen muuta korkeilla vahinkotilastoilla. Mistä ne puolestaan johtuvat, jäi allekirjoittaneelle epäselväksi. Miksi juuri bemareilla kolaroidaan keskimääräistä enemmän? Ovatko törmäilyn takana rallikuskeiksi itseään luulevat nuoret sankarit vai pöyhkeät pukuherrat uudenkarheilla maantiehirmuillaan?

Sitäpä voi sekatyöläishumanisti pohdiskella ja kiroilla euroja kasaan haaliessaan. Vanhan sanonnan hevosettomuuden huolettomuudesta voi hyvin kääntää nykyaikaan vaihtamalla hevosen tilalle hevosvoimat. Mutta ne pyöräilyn ja joukkoliikenteen ulottumattomissa olevat työkeikat - minkäpä teet.

- - -

Tilastoista puheenollen. Kurkatessani sivulaskuria hämmästyin kovasti kävijävyöryä vaatimattomassa nurkkauksessani. Syykin selvisi: suosionsa ansainneet bloggaajakonkarit Maalainen ja Khilou olivat maininneet taannoisen vappukirjoitukseni omissa teksteissään.

Pitipä sattua nyt, kun ei ollut kahvileipääkään varattuna viikonlopun poissaolon jälkeen. Mutta kiitos kaunis huomiosta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home