Friday, May 06, 2005

Ainoastaan elämällä

iltakoivutKirjaston kahvilassa kupillinen maitokahvia ja kirjallisena seurana Sandór Marái, joka puhui kovia sanoja krooniselle tyhjäntuskailijalle.

"Odottamatta koittaa hetki, jota ei käy lykkääminen. Sinun on vastattava kaikesta. Kuka olen? Mitä haluan? Ketä vastustan ja kenen puolesta elän? Miksi? Millaisin kyvyin, keinoin, opinnoin? Ja mikä tärkeintä: millä tarkoituksella?... Ja kaikkeen on vastattava: missä mennään? Onko minulla vielä heittää peliin uhrivalmiutta ja epäitsekkyyttä vai suojelenko vain varaston rippeitä? On vastaamisen hetki, ja vastausta odotetaan suuressa, draamallisessa hiljaisuudessa. Ja juuri silloin pääset selvyyteen siitä, että näihin kysymyksiin ei voi vastata sanoin vaan ainoastaan elämällä."

Maráilla oli paljon muutakin sanottavaa, johon palannen myöhemmin. Kun omat sanat käyvät vähiin, on lainattava toisilta, viisaammiltaan.

- - -

Istutin ulospääsyä pitkään pyydelleet, hontelot krassintaimet ja toivotin niille onnea maailman tuulissa. Ikkunalaudalle jäi tyhjä paikka.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home