Monday, April 18, 2005

Kasvun ihmeitä

tulppaanitAamulehdessä oli juttua yhä sitkeämpien sairaalabakteerikantojen muodostumisesta. Lääkärit ovat helisemässä, kun muuntuneiden pöpöjen aiheuttamiin haavatulehduksiin eivät pure enää mitkään tunnetut lääkkeet.

Kun olin puolenkymmentä vuotta sitten opiskelijavaihdossa Englannissa, uusille opiskelijoille jaettiin syksyn alkajaisiksi itsehoito-opas. Sitä selaillessa huomio kiinnittyi siihen, että antibiootteihin suhtauduttiin viimeisenä keinona, kun mikään muu ei enää auta. Esimerkiksi virtsatietulehduksen hoitoon neuvottiin sivun verran kotikonsteja karpalomehusta lämpötyynyyn, ja vasta kuumeen noustessa tai tulehduksen kestäessä päiväkausia ohjattiin ottamaan yhteyttä lääkäriin. Suomessahan samaan vaivaan saa lääkityksen vaikka päivystyksestä, ettei se vahingossakaan leviä munuaisiin.

Sitä paitsi kiusasta kärsineet tietävät, että päivänkin kärvistely jalat ristissä on silkkaa kidutusta.

Vaikka saarivaltakunnan tiukka linja hieman arveluttikin, niin luulenpa, että kokonaisuudessaan se on viisaampaa kuin antibioottien kylväminen joka pikkutulehdukseen. Onhan selvää, että luonto koventaa keinoja samassa suhteessa ihmisten kanssa, ja kierre on valmis.

- - -

Keväällä kasvavat toki muutkin kuin bakteerit. Naapurin mummon hyvinhoidettua kukkapenkkiä koristavat kirkkaanpunaiset tulppaanit. Minunkin pitäisi kunnostaa ikkunanaluspenkkini, kun vain saisin aikaiseksi hakea vähän ostomultaa.

Sieltä muuten nousee myös pioneja. Odottamaton onnenpotku!

Apropos kukkapenkin kunnostus. Aikanaan omassa pihassa tuli kokeiltua maanmainiota lannoitusreseptiä koristekasveille. Suosittelen lämpimästi niille, joilla on mahdollisuus hankkia mainittuja tarveaineita.

Ensin kukkamaa kitketään, minkä jälkeen mullan pinnalle levitetään reilu kerros - viidestä kymmeneen senttiä - palanutta hevosenlantaa. Lopuksi haetaan puu-uuneista talven mittaan kertyneet tuhkat ja levitetään ne lannan päälle. Koko komeus harataan kasvien juurille. Haraus toistetaan muutaman kerran kesässä rikkakasvien kurissapitämiseksi. Nautitaan kasvun kohinasta ja kasvien riemunkiljahduksista.

Sama viritys sopii myös kasvimaalle, jolla kannattaa muutenkin suosia kateviljelyä. Sen avulla kosteus pysyy maassa paremmin, ja laiska pääsee kitkemisessä vähemmällä.

2 Comments:

Blogger Veera said...

Kyllä Suomessakin on linja tiukentunut: ei lääkäri enää useinkaan antibiootteja ensisijaisena apuneuvona määrää.

Ja antibakteeristen puhdistusaineiden mainontaa on rajoitettu.

Oikea suunta, minusta, pari tulehduskierrettä sairastaneena.

9:30 PM  
Blogger parfej said...

Eikös pikkulapsena aloitetuilla antibioottikierteillä ole yhteyttä myös allergioihin - oma vastustuskyky ei pääse kehittymään tai jotakin?

Nuo joka kodin antibakteeriset pesuaineet ovat kyllä pohjanoteeraus. Onneksi mainonnan rajoittamiseen havahduttiin nopeasti.

9:53 PM  

Post a Comment

<< Home