Friday, April 15, 2005

Hölmölässä

Naamioiden takana pohdittiin tänään julkista yksinpuhelua.

Minäkin puhun toisinaan itsekseni - kotosalla enemmän, yleisillä paikoilla vähemmän. Oikein pohtiessani ja pyöritellessäni jotakin asiaa saatan ärähtää itselleni ääneen, että "anna nyt jo olla". Tai muuta vastaavaa.

Yleensä olen jokseenkin tietoinen siitä, onko lähettyvillä ketään, jos alan ojentaa itseäni. Mutta muistan elävästi, kun ala-asteikäisenä harjoittelin kadulla koulunäytelmää luullessani, ettei kukaan ollut kuulemassa. Meille oli juuri puhuttu äänenkäytön tärkeydestä, joten lausuin kuolemattoman avausrepliikkini "Paljon on taas tapahtunut Hölmölässä" erityisen antaumuksella, äänekkäästi ja painokkaasti. Se olisi varmasti kuulunut juhlasalin takariviin.

Voi kymmenvuotiaan nolostusta! Taakseni olikin ilmaantunut joukko nuoria miehiä. En jäänyt kuuntelemaan heidän kommenttejaan, vaan viipotin menemään naama punoittaen. Tapaus jäi yhtä kaikki mieleen.

- - -

Uudissanat ovat toisinaan perin omituisia. Tutkaillessani lehdestä oppilaitosten koulutustarjontaa osui silmiini askarruttaja. Se osoittautui aikuisten askarteluohjaajan ammattinimikkeeksi.

Mutta eihän siinä ole mitään järkeä. Jos joku opastaa allekirjoittanutta tekemään pääsiäistipuja massapalloista, niin hänkö muka askarruttaa? Kyllä minua askarruttaa monikin asia, mutta yksikään niistä ei saa siitä palkkaa.

Askarruttaja kuulostaa pikemminkin henkilöltä, joka ajaa ihmiset puolihulluiksi saamalla heidät pohtimaan arkipäivän kannalta toisarvoisia asioita, kuten sitä, montako paperiliitintä tarvitaan Kiinan muurin pituiseen ketjuun tai että onko muurahaisilla korvat.

(Onko niillä?)

4 Comments:

Blogger E.K. said...

Kyyyyllä mä luulen, että muurahaisilla on korvat, jonkinlaiset pienet kuulimet jossain päin pientä päätä.

Tuosta yksinpuhelusta tuli mieleeni tämä:
Tyttäreni tokaisi eilen takapihallamme jaloitelleelle kääpiökanilleen että "hei mies, oot aika läski- etköhän vähän laihduttaisi".
Samanaikaisesti pieni ja pyylevä naapurin setämme oli kävellyt aitamme takana ja pysähtynyt hetkeksi kuultuaan nämä kanille lausutut kehoitukset:D

Oon muuten samaa mieltä, että askarruttaja on sellainen askarrutuksia aiheuttava asia, jolla ei ole mitään tekemistä minkään askarruksen kanssa. Selkeää?
Sellaset, jotka neuvoo miten munakennosta voi näprätä leikkitietokoneen lapselle (tai vastaavaa) on mielestäni askarteluttajia.
Voi tätä kielemme rikkautta.

3:44 PM  
Blogger parfej said...

Empiiristen kokeiden valossa ainakin minun asuntoni vallanneet muurahaiset taitavat olla kuuroja. Olen pyytänyt niitä kauniisti lähtemään, käskenyt ja uhkaillut.

Ei auta.

4:48 PM  
Blogger Mette said...

"Amyn lailla" -sarjassa väitettiin, että juopunut muurahainen kaatuu aina oikealle kyljelleen. Tämä on minua sen jälkeen suuresti askarruttanut.

1:38 PM  
Blogger parfej said...

Entä jos juottaisit muurahaisen humalaan ja kokeilisit? Olisiko se moraalisesti väärin?

8:39 PM  

Post a Comment

<< Home