Tuesday, March 15, 2005

Suomi-Finland

Kukahan ostaa niitä sekalaisia tuliaistavaroita, joita myydään rautatie- ja linja-autoasemilla kautta Suomen? Puolen tunnin odottelu Varkauden apaattisella rautatieasemalla sai ihmettelemään, minne päätyvät muoviin pakatut lastenlelut made in Hong Kong, kirkasväriset Varkaus-viirit, imelyydessään irvokas posliinikissa sekä kukkamaljakko, jonka kyljessä on Suomen kartta ja teksti Suomi-Finland. Eivätkö ne juorua silkalla olemuksellaan olevansa peräisin asemalta, jossa niiden ostaja (jostain syystä kuvittelen hänet keski-ikäiseksi tai vanhemmaksi) on tajunnut kauhukseen olevansa menossa kyläpaikkaan ilman tuliaista?

- Voi että... Ei meille mitään olisi tarvinnut!
- No eihän sitä nyt tyhjin käsin...

No niin. Tokitoki. Ajatushan on tärkein.

3 Comments:

Blogger timo said...

Tää pelasti mun päivän!

... se on joskus pienestä kii...

9:55 PM  
Blogger Veloena said...

Minun ukkini television päälle ne päätyvät. Näin on. Siellä ovat sulassa sovussa kreikkalainen muovinukke made in hong kong, juuri se kirkas Varkaus-viiri (ukki on Varkaudesta ja -ssa), kotimainen tervakynttilä chinoisserie-tyylin posliinilautasella ja niin edellen.
No, eivät sentään ne kaikki, mutta aivan liian monet. Myös Kissan isovanhemmilla oli suveniirikokoelma, joka tuotti perinnönjaossa paljon päänvaivaa, koska eihän kukaan sellaisia esineitä halua, ehkä käsitetaiteilijoita lukuun ottamatta.

11:27 AM  
Blogger parfej said...

Ahaa! Selvisipä sekin arvoitus. Ilmeisesti paikkakuntaviirit tuntevat myös luontaista yhteenkuuluvuutta lasisilmäisten simpukkaeläinten kanssa (Souvenir from Mallorca). Tarkemmin ajateltuna muistelen nähneeni niitä sulassa sovussa samoissa kirjahyllyissä ja televisioiden päällä, usein juuri mummojen ja pappojen kodeissa. Ja ne muovinuket täydentävät säröttömän tyylin.

Matkamuistoilmiötä lienee tutkittukin. Ainakin kulttuuriantropologian voisi kuvitella löytävän siihen monta kiintoisaa näkökulmaa.

12:02 PM  

Post a Comment

<< Home