Thursday, February 10, 2005

Väistöliikkeitä

Vannoin jo pari muuttoa sitten, että tähän huusholliin ei vasiten osteta uusia kirjoja, ellei samalla anneta lähtöpasseja samalle määrälle olemassaolevia. Vaihtoehtoja ei ole: hyllyt ovat täynnä ja uusille ei ole tilaa ilman laajasuuntaisia sisustusratkaisuja (tarkemmin ajatellen, kuka sänkyä oikeastaan tarvitsee?).

Sitä paitsi halvatkaan kirjat eivät ole ilmaisia.

Mutta hyvän ja pahan tiedon kirjalliset omenat houkuttavat kulkijaa lankeemukseen, missä vain liikkuukin. Esimerkiksi tänään aivan muilla asioilla kirjakauppaan mennessäni tajusin saman tien: täällä on kirja-ale! Havaintoa seurannut kuumeinen kujanjuoksu pöytien lomitse onnistui, ihme kyllä, ilman yhtään synnintekoa.

Kiusaukset eivät kuitenkaan loppuneet siihen. Taivallettuani läpi tuulen ja tuiskun pääkirjastolle näin aulan olevan ahtaen täynnä ihmisiä - ja kirjoja. Poistomyynti! Juuri tänään!

Mutta allekirjoittaneelle harvinaisen rautainen itsekuri piti yhä. En edes vilkaissut poistokirjojen hyllyjä, vaan lähdin takaisin kotiin kassi täynnä turvallisia lainaopuksia. Saavutusta saattoi tosin auttaa tuoreena mielessä ollut muuttolaatikoiden raahaaminen.

Ehkä tähän vielä oppii. Kunhan muistaa kiertää divarit ja kaikenkarvaiset kirjamessut kaukaa.

P.S. Kirjaston kahvilassa kaksi nuorta, väsyneen oloista äitiä vaihtoi ajatuksia:
- Ajattele, joskus sitä vältteli kaikin tavoin luennoille menoa.
- Sano muuta. Eikö olisi ihanaa päästä nyt luennolle!

4 Comments:

Blogger wavy said...

Valittaen totean: Olen tehnyt aivan vastaavan päätöksen jo ajat sitten! Ei enää kirjoja, ei yhtään ainutta! Mutta, toden totta, tänään eksyin kirjakauppaan ja käteni eivät olleet hallinnassa... Voi minua syntistä! Esim. sellainen Schottin sekalaiset on aika metka kirja *-) Ehkei kaikkia päätöksiä tarvitse pitää?

4:57 PM  
Blogger parfej said...

Niinpä. Tiedän kyllä, että jos tämä muuttokierre vaihteeksi laantuu, ryhtyvät kirjatkin taas sikiämään kuin itsestään - "ai mikä päätös?"

Katonrajaanhan saisi itse asiassa rakenneltua oikein näppärät kirjahyllyt...

8:48 PM  
Blogger Mette said...

Muutto trimmasi minun kirjahyllyni pitkäksi aikaa. Kun niitä laatikoita kanniskeli, tuli mieleen aivan itsestään ajatus "ei koskaan enää".
Toisaalta, samassa asunnossa pysyminen auttaa myös.
Olen käynyt taloudessa, jossa kirjahyllyt kiersivät myös keittiöön. Siellä säilytetään keittokirjoja ja opuksia, joiss apuhutaan paljon ruoasta. Toisessa tutussa taloudessa on kirjahyllyjä yli koko eteisen, myös ulko-oven päällä. Kun isäntä meni kylpyhyoneeseen hyllylautojen kanssa, emäntä ilmoitti, että nyt riitti.
Kirjoja voi panna syville hyllyille kahteen kerrokseen. Tosin tämä on ongelma. Kirjansa haluaa nähdä.

9:18 AM  
Blogger edsel said...

Antikvariaattislougani: "Kirjat auttavat yli rahattomien aikojen paremmin kuin raha auttaisi yli kirjattoman kauden. Älä myy kirjojasi!"

10:39 AM  

Post a Comment

<< Home