Thursday, February 24, 2005

Rouva on hyvä ja maistaa

Kartettavien toimien listani (puhelinmyyjä, possujunan kuljettaja, plussapiste) sai jatketta tavaratalon luontaistuoteosastolla. Laihdutusvalmisteen maistattaja! Siis sellaisen synteettisen keitontapaisen, jolla on kai tarkoitus korvata aterioita.

Kalaöljykapseleiden lomasta yritin kurkkia, millä perusteilla aurinkoinen konsultti ojenteli kippojaan ohikulkijoille. Puuhahan on jo perusluonteeltaan tulenarkaa. Jos liemiä tarjoaa vain ylipainoisille, on se kovin osoittelevaa. Jos taas laihalle ojentaa maistiaista, hän voi joko hikeentyä tai ahdistua. Herkempi voi mennä tyystin tolaltaan ja kehittää itselleen ties minkä oonksmänoinläski-kitureksian. Ja konsultinko tehtävä on muka arvioida, kuka valmistetta tarvitsisi ja kuka ei?

Juuston- tai pullanpalojen maistatukseen verrattuna touhusta löytyikin se ero, että konsultti näytti odottavan ihmisten tulevan tutkimaan tarjoilua. Hän ei juuri hosunut käytävällä kippoineen saati huudellut ihmisten perään. Asiakkaat saivat itse tehdä ensiarvion, kiinnostiko myyntiartikkeli vai ei. Hienovaraista.

Niin ratkesi sekin maailmanrauhan kannalta merkittävä arvoitus.

- - -

Eilen Aamulehden alakertakirjoittaja kertoi nähneensä Moskovassa tv-ohjelman, jossa venäläinen haastattelija kyseli New Yorkissa ohikulkijoilta, mitä nämä tekisivät, jos heidän sukulaisensa olisi homo sapiens. Vastaukset olivat olleet asiaankuuluvan suvaitsevaisia: kyllähän se aluksi järkyttäisi, mutta...

Tavallaan ymmärrän venäläisiä hyvin. Heitä on katsottu niin pitkään lännestä päin pitkin nenänvartta, reppanoita vessapaperijonoissaan. Nyt on näemmä tullut aika näyttää, kuka opettaa kenelle ja mitä.

Eikä ylimielisyys ole tyystin vailla pohjaa. Mitä yleiseen lukeneisuuteen tulee, keskivertovenäläinen hakkaa mennen tullen niin amerikkalaisen kuin monen suomalaisenkin. Varsinkin kirjojen maailma on perusduunareillekin tuttua tutumpi.

Ihmekös tuo. Hehän lukevat koko ajan. Metrossa, jonoissa, puistonpenkeillä.

Tietysti voi kysyä, onko toisten tietämättömyyden avoin pilkkaaminen sivistynyttä käytöstä. Hauskaa se toki on - itsekin tyrskähdin riemukkaasti tuota kolumnia lukiessani, ja monesti olen ollut ensimmäisenä kuuluttamassa jenkkien typeryyttä milloin missäkin asiassa.

Yleistäminenhän se vasta oppineisuutta osoittaakin.

Hieman ristiriitaista on myös se, että kirjoittajan mukaan venäläiset - etenkin nuoret - ihailevat yhä estottomasti kaikkea amerikkalaista. Esimerkiksi venäläiset musiikkivideot käydään kuvaamassa rapakon takana pilvenpiirtäjien katveessa, koska se on coolia. Prohladno!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home