Tuesday, February 22, 2005

Polvi parane(e)

Uusi asuinseutuni on edellistä mäkisempää, mikä on juoksuharrastuksen kannalta mukavaa. Vaihteleva maasto antaa lenkkeihin ihan uutta potkua.

Nyt tuo potku tosin tuntuu osuneen vasempaan polveeni, joka on muutaman päivän ajan huomautellut olemassaolostaan. Varsinaisen syynkin tiedän, eikä sen tiimoilta auta muu kuin katsoa peiliin. Nimittäin viimeksi uusia juoksutossuja ostaessani rahatilanteeni oli sen verran heikossa hapessa, etten raaskinut hankkia kunnon pronaatiotuella varustettuja, yksilöllisesti sovitettuja töppösiä. En sittenkään, vaikka yläasteajoistani saakka fysioterapeutit ovat antaneet asiasta tiukkoja ukaaseja. Jalkojen asentovirheet eivät ole leikin asia - niistä voi seurata jos jonkinlaista kroonista nivelvaivaa, kulumia ja muuta.

Mutta se tarjous oli aika hyvä.

Niinpä viimeiset puolitoista vuotta olen kerjäämällä kerjännyt itselleni juoksijan polvea. Nuo mäet taisivat olla se viimeinen tikki. Onneksi polvi ei ole kuitenkaan kipeytynyt vielä niin, etteikö pieni lepo luultavasti auttaisi. Ja ne paremmat kengät.

Sitä saa, mitä tilaa.

Tämä siis sormea heristäen esitettynä varoituksena kaikille juoksemista harrastaville, joita olen ollut havaitsevinani bloggaajakollegoidenkin joukossa. Missä ikinä säästättekin, niin älkää ainakaan juoksukenkien hankinnassa, etenkään jos jalkanne eivät rakenteeltaan ole ihan priimaa vaan pikemminkin talouslaatua.

Ylipronaatio eli nilkan liiallinen sisäänpäin taipuminen tai sen vastakohta jäykkä nilkka ovat muuten yllättävän yleisiä ongelmia.

3 Comments:

Blogger marinadi said...

Ehdottomasti samaa mieltä! Mielestäni lenkkeily on muuten niin halpa harrastus, että kunnollisiin kenkiin kannattaa panostaa. Tosin meikäläiselle fysioterapeutti totesi, että suurempia ongelmia jaloissani ei ole, joten ei kannata ostaa liian tuettuja kenkiä, sillä ne voisivat aiheuttaa myöhemmin hankaluuksia.

Joten ei kannata myöskään uskoa urheilukaupan kenkämyyjän väitteitä siitä, että pronaatiotuettu tai muuten hienoilla ominaisuuksilla varustettu lenkkari olisi aina paras vaihtoehto.

11:04 AM  
Blogger parfej said...

Heh, nuo hi-tech-lenkkarit näyttävät olevan vähän kuin kännykät (tai terveyssiteet tai hammasharjat tai...): joka vuosi niihin pitää ympätä uusia ominaisuuksia, joita ilman ei VOI tulla toimeen.

Kohta ne varmaan juoksevatkin itsekseen.

Pointti onkin, että jokaisen tulisi etsiä se juuri itselle sopivin vaihtoehto hintalappua suuntaan tai toiseen säikähtämättä.

Mukavia lenkkeilysäitä!

11:15 AM  
Blogger marinadi said...

Hyviä lenkkeilyjä vain siihenkin suuntaan, toivottavasti polvi paranee pian juoksukuntoon! Itse odottelen jo aurinkoista kevätsäätä: silloin kengät tuntuvat melkein jo juoksevan itsestään, tai vähintäänkin huutelevat eteisestä tv:n edessä makaavalle...

1:05 PM  

Post a Comment

<< Home