Thursday, February 17, 2005

Hey babe, hey babe, hey babe

talitiainen
Radiossa kerrottiin, että linnut ovat ryhtyneet etsimään reviirejä ja laulamaan täysipäiväisesti ruoanhaun lomassa. Leuto talvi on aikaistanut siivekkäiden soidinmenoja; voimainsa tunnossa olevat urostiaiset pitävät meteliä itsestään jo Lapissa saakka.

Talitiaisia kuulee kuuntelemattakin, mutta myös pöllöjen lemmenlauluille aika alkaa olla mitä otollisin. Jonain kirkkaana pakkasiltana pimeän tultua kannattaakin kammeta itsensä kotisohvalta, paketoitua lämpimästi ja ottaa suunta metsään. Hyvällä tuurilla hiljaisuuden keskeltä saattaa kuulla vaikkapa helmipöllön puputusta tai huuhkajan kumeaa HUU-uu-huutelua.

Eniten retkestään saa irti, jos opettelee etukäteen tunnistamaan kotiseudullaan esiintyviä lajeja. Tosin esimerkiksi kauempana huhuileva viirupöllö voi kuulostaa erehdyttävästi huuhkajalta, koska osa "säkeestä" jää välimatkan vuoksi kuulematta. Vipuun menevät kuulemma viisaammatkin, lohdutettiin joskus allekirjoittanutta tämän hälytettyä pöllöjä harrastavan tuttavan kesken saunaillan huuhkajaa kuuntelemaan.

Ja kevättalvisen metsän yötunnelma varsinkin kuutamolla on kokemisen arvoinen, vaikkei kaukaista liikenteen kohinaa kummempaa kuulisikaan.

Kuuloetäisyydelle päätyneet pöllöt on huomaavaista ilmoittaa paikallisille lintuharrastajille, jotka usein keräävät vuositilastoja havainnoista. Heihin saa yhteyden esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistysten kautta. Samaisilta yhdistyksiltä voi kysellä myös järjestettyjä pöllöretkiä.

(Onko muuten hullumpaa sanaa kuin "pöllö"? Jo on lintuparkoja nimellä heitetty.)

3 Comments:

Anonymous emorumba said...

Oi, tuli kaihoisasti mieleen meidän muinainen linturetki, muistatko? Tuosta harrastuksesta pitäisi ottaa taas kiinni. Tässä kun on metsä täynnä (minkä voi myös nähdä naapurien lintulautojen vierailijoiden perusteella)kaikennäköisiä siivekkäitä (vink vink :)

10:10 AM  
Blogger parfej said...

Heh, taisin kiskoa sinut ylös joskus viiden maissa aamulla tuota retkeä varten? Reissusta on muuten kuvallinenkin todiste, kiikaroit siinä silkkiuikkuja.

Oi niitä aikoja...

Nyt vain lintukirja kauniiseen käteen ja raportoimaan norjalaislinnustosta myös tänne Suomeen päin! Teillähän on merikin siinä naapurissa, siivekkäitä riittänee sielläkin suunnassa *vihertyy hiukan*.

10:47 AM  
Anonymous emorumba said...

Hih, vanhojen kuvien parissa olisi hauska nostalgioida. En ole tainnut kyseistä kuvaa nähdä.. Kyllä nyt vakuutit minut hankkimaan sen lintukirjan.

11:52 AM  

Post a Comment

<< Home