Monday, February 28, 2005

Harittava katse menneeseen

Olipa neronleimaus ryhtyä poistamaan suksista vanhoja voiteita juuri ennen nukkumaanmenoa. Yksiössä. Bensiinipohjaisella poistoaineella.

Liuotinhöyryinen dagen efter sai minut muistamaan tämän blogistaniaa ahkerasti kiertävän retrospektion. Niin moni on sen jo tehnyt, että alkuperäinen lähde on hämärän peitossa, pahoittelen.

10 vuotta sitten
Välivuosi lukion jälkeen. Maailmanparannusta Venäjällä ja Euroopassa. Junia ja merkillisiä majapaikkoja. Lehdenjakoa. Unelmia ja toimistohommia. Pääsykokeet siinä sivussa, syksyllä yliopistoon. Uutta ja hienoa. Loppuvuodesta puolivahingossa kihloihin.

5 vuotta sitten
Paluu Englannista upean syksyn jälkeen. Takaisin arkeen ja keskelle Joensuuta. Naimisissa neljättä vuotta. Kesällä ensimmäistä kertaa toimittajantöihin. Loppuvuodesta muutto vanhaan taloon suurten mäntyjen alle. Tulen humina ja narisevat lattiat, lumiset omenapuut. Ei katuvaloja enää. Rauha.

3 vuotta sitten
Graduahdistus ja lehtitöitä. Lumihangessa ratsastusta ja vedenkantoa. Revontulia. Lintuisa kevät - kaulushaikaroita ja taivaanvuohia. Kesä, joka pakotti aikuistumaan - muistissa pelkkää mustaa. Yksin takaisin kaupunkiin, pimeä syksy ja kiiltävä asfaltti. Loppuvuodesta valmistuminen, paperit vain paperia.

Viime vuonna
Maalla taas, vanhan kyläkoulun yläkerrassa. Lehtitöitä ja apuraha. Kevätsadetta ja kävelyä ilmassa. Hienoja ihmisiä. Pelkäsin ja opettelin luottamista. Jätin varman työpaikan ja muutin toiselle puolelle Suomea, ei katumusta. Lentämistä ja laivoja, merta ja vuoria. Mutkikas syksy, elämän oppimista juosten ja tanssien kantapäät kolhuilla. Halusin olla kiltti ja hukkasin itseni.

Tänä vuonna
Muutto Tampereelle. Väsymys. Ikkunasta näkyvä koivumaisema ja ohiajavat bussit. Pohdiskelua ja hitaita päiviä. Peiliin katsomista. Vuosisatoja sitten eläneiden ihmisten mietteitä, talvirauhaa.

Viime viikolla
Synkkää mieltä. Mistääneituleikinämitään, sitten niskasta itsensä nostaen ylös kaivosta. Uusien polkujen etsimistä. Aloitin taas maailmanparannuksen. Ihailin osaajia. Tein lehtijutun retkiluistelusta. Kokosin esitelmää ja keitin papuja.

Vielä olisivat hahmottelematta eilinen, tämä päivä ja huominen. Mutta antaa olla. Ne ovat liian lähellä paitsi huominen, joka on vielä tyystin olematta, eikä onnettomuuksia pidä manata päälleen luettelemalla kevytmielisesti huomisen tekemisiään. Suistokaisviisautta (engl. marshwigglism).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home