Wednesday, January 05, 2005

Taloudellisesti järkevin

Uutiset kertoivat, että Finlaysonin vanhaa värjäämöä Tampereella on alettu purkaa pitkän kissanhännänvedon jälkeen. Tontille rakennetaan ensi kesänä kaksi kerrostaloa, joihin tulee lähes sata vuokra-asuntoa. "Ratkaisu oli taloudellisesti kaikkein järkevin", toteaa tontin omistaja Aamulehden haastattelussa.

Tammerkosken partaalla olevalla tiilirakennuksella on - tai oli - ikää noin 160 vuotta. Se on - tai oli - erottamaton osa vanhaa tehdasmiljöötä.

Kävin ennen joulua entisessä kotikaupungissani. Räntäsateisen aamulenkin tein varta vasten eteläkeskustaan, jossa erään pikkukadun varrella oli mitä komein puutalo väljine pihapiireineen, ulkorakennuksineen ja omenapuineen. Eri vuodenaikoina tuo kulmaus oli kuin keidas menneiltä ajoilta. Joulun aikaan ikkunoissa paloivat kynttilät, kesäisin pihalla kukkivat monenlaiset perinnekasvit ruusuista syreeneihin. Muut vastaavat on ehditty vuosikymmenten mittaan purkaa elementtitalojen tieltä.

Kun nyt käännyin tutulle kadulle arkkitehtonisen jälleennäkemisen toivossa, oli 1920-luvulla rakennetun talon paikalla pelkkä luminen tyhjyys ja rakennustoimiston kyltti, jonka mukaan tontille nousisi lähiaikoina laatuasumiseen tarkoitettu kerrostalo.

Muistin hyväkuntoisen talon olleen joitakin vuosia sitten myynnissä ja manailleeni, kun ei ollut vanhaa miljoonaa taskussa. Enkä ollut ainoa. Mutta näköjään ostaja oli löytynyt. Ratkaisu oli epäilemättä taloudellisesti järkevin: keskustan arvokas tonttihan oli ilmiselvästi vajaakäytössä.

Arvot ovat niitä varten, joilla ei ole rahaa. Eikä tuottavampaa tekemistä kuin parkua vanhojen röttelöiden ja peruuttamattomasti katoavan paikallishistorian perään.

Aamulehden pääkirjoituksessa otettiin kantaa rakennussuojelun ongelmakohtiin, joista värjäämön tapaus on hyvä esimerkki. Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaisemien suojelusta löytyy tietoa täältä.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home