Monday, January 31, 2005

Pyykkipäivä

Tänään on taas aurinkoinen jäähelmipäivä. Kaunista, vaikka aamun pikkupakkanen onkin vaihtunut vaivihkaa nollakeliksi. Talitiaiset laulavat ja räystäiltä tippuu vesi. Siirsikö joku kelloa kuukaudella eteenpäin?

Tänään oli myös pyykkipäivä. Pesukoneettomassa elämässä se tarkoittaa nostalgista nyrkkipyykkäystä paljussa tai ammeessa, jos sellainen on. Nyt oli.

Siinä pää alaspäin jynssätessä mieleen nousivat - tai asennon huomioon ottaen valuivat - jos jonkinlaiset reissupyykit vuosien varrelta. Muistin, kuinka Moskovassa kämppiksen kanssa väännettiin hiki päässä farkuista vettä ja vietiin ne sitten kohtaloa uhmaten neuvostokolossin yhdeksännen kerroksen parvekkeelle. Halkeillut betoni ja lenkottava kaide saivat vapisevat jalat pysymään visusti seinänvierustalla. Amerikkalaisen rappiokulttuurin airueet kuivuivat kuitenkin nopeasti toukokuisessa tuulessa.

Tuona keväänä olikin aivan uskomaton helle, joka 12 miljoonan ihmisen suurkaupungissa tuntui melkein kestämättömältä. Mutta kuuluisat Moskovan yöt olivat tummia ja leudonpehmeitä kuin etelässä. Korvat ehtivät kuukaudessa tottua kaupungin matalaan, taukoamattomaan huminaan niin, että Suomeen palattua hiljaisuus oli hetken aikaa lähes tunkeileva. Jotain puuttui. Mutta vain hetken.

(Pyykkien kuivatuksen sivuhyötynä myös keskuslämmitettyyn yksiöön tulee mukavan subtrooppinen ilmasto. Kasvit kiittävät ja on helpompi hengittää. Mutta se porvarillinen pesukone tai edes taloyhtiön pesutupa olisi kyllä poikaa.)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home