Friday, January 14, 2005

Muotitietoiset

Eilen tuli sitten käytyä ensimmäistä kertaa aiemmin mainitsemallani keskiaikaisten pukujen kurssilla, jonne jostain käsittämättömästä syystä itseni ilmoitin.

Kuten sanoin, olen ompelutouhuissa jokseenkin vihreä. Nytkin puheet kaavojen teosta ja kankaan leikkaamisesta saivat allekirjoittaneen lähestulkoon ryömimään pöydän alle piiloon. Mutta kivi kerrallaanhan Iisakin kirkkokin rakennettiin. Ja onneksi malleista löytyy yksinkertaisia vaihtoehtoja.

Jos olette naureskelleet nykynuorten lökömuodille tai linnanjuhlien kauniisti sanottuna persoonallisimmille asuille, niin on sitä osattu ennenkin. Esimerkiksi keskiaikaisen englantilaisnaisen puvussa hihat olivat hyvin tiukat, mutta hihansuut levenivät jopa maahan asti roikkuviksi pusseiksi. Ne piti tietenkin sitoa ylös, että hihojen kantaja olisi pystynyt tekemään yhtään mitään. Miesten housut olivat puolestaan pitkään vain kaksi tiukkaa irtolahjetta.

Ja ranskalaiset, nuo kansainvälisen muodin edelläkävijät, keksivät 1400-luvun puolessavälissä topata miestentakit rinnan kohdalta, lantiolta ja olkapäiltä sekä myöhemmin myös hihoista. Sankarit näyttivät siis pulleilta kuin pulut soidinaikaan.

Sekä miesten että varsinkin naisten päähineet olivat tietenkin oma lukunsa...

keskiaikaa

2 Comments:

Blogger wavy said...

Ah, kateellinen olen moisesta kurssista!

Muista sitten, etttä pukeutuminen alkaa aina alusasuista ;-D

http://www.yosa.com/catalog/slideshow/slideshow3.html

1:45 PM  
Blogger parfej said...

Ohoh, olipa komeita luomuksia! Itse varmaankin tyydyn johonkin maalaisköyhälistön pellavakangasviritykseen. Hyvä puoli sekin, että silloin ei tarvitse pyörtyillä korsetissa.

Muutenkin taidan olla enemmän viikinkimuija- kuin renessanssiruhtinatartyyppiä ;).

3:58 PM  

Post a Comment

<< Home