Monday, January 17, 2005

Mummoenergiaa

Jokainen Venäjällä käynyt tietää, ketkä yhteiskuntaa viime kädessä pyörittävät. Keitä ilman koko horjuva rakennelma olisi romahtanut aikapäiviä sitten. Ketkä vääntävät vaikka itseään Putinia korvasta, jos niikseen tulee.

Suurella ilolla ja vahingoniloisesti hihitellen seurasin uutisia, joissa eläkeläiset nousivat barrikadeille ilmaisten metrolippujen ja lääkkeiden puolesta. Kun mummoenergia huiveineen ja huopikkaineen lähtee liikkeelle, joutuvat päättäjät puvuissaan nöyrtymään. Säästöhöylälle valittiin nyt väärä kohde, gospodi pomilui.

Olen itse tavannut venäläismummoja, jotka ovat selvinneet aikanaan Stalinin leireiltä ja saatelleet hautaan yhden lipo kaksi aviomiestä sekä muutaman lapsen. He ovat tehneet elämäntyönsä tehtaassa tai muissa raskaissa töissä. Naurettavan - tai itkettävän - pienen eläkkeen ja ehkä maapalan turvin he saattavat yhä elättää yhtä lapsistaan, joka voi olla alkoholisoitunut tai muuten vain elämän sivuraiteille ajautunut. Nämä teräsmaatuskat hoitavat läheistensä asioita, passaavat ja ruokkivat. Kun heidän jaksamistaan ihmettelee, he saattavat kohauttaa olkapäitään ja todeta, että elämä on sellaista, minkäpä sille mahtaa. Nyt on kuitenkin hyvä olla: on katto pään päällä ja lämmintä.

Kyllä he jos ketkä ovat ilmaislippunsa ansainneet.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home