Sunday, January 09, 2005

Lykkäämisen sietämätön keveys

haukotus

Ota mukava asento. Kuvittele tilanne, jossa sinulle on maksettu vuoden palkka etukäteen. Kukaan ei valvo, miten, milloin ja missä työtäsi teet. Ei deadlineja, ei palavereita, ei olan yli kurkkivaa pomoa.

Ainoa vaatimus on, että työsi on tehty - sanotaan nyt vaikka sen vuoden päästä. Jos ei ole, et silti joudu maksamaan palkkaasi takaisin. Joskin jatkossa rahahana voi ehtyä tai ainakin käydä tiukemmaksi.

Kuulostaako houkuttelevalta? Tervetuloa apurahatutkijan maailmaan, jossa akateeminen vapaus on nostettu viidenteen potenssiin. Kullankiiltoisen kolikon toinen puoli on se, että mikäli oma, usein enemmän tai vähemmän satunnaisesti valittu tutkimusaihe voisi periaatteessa olla kiinnostavampikin, saattaa sen ääreen motivoituminen olla ajoittain sangen kivuliasta.

Tyypillinen päivä voi kulua vaikkapa tähän tapaan:

8.00 Virkeänä ja levänneenä koneen ääreen. Sähköpostit.
9.30 Luetaan päivitetyt blogit.
10.00 Hyvin Tärkeiden Tietojen etsimistä netistä.
11.00 Ensimmäinen kahvitauko.
11.15 Käydään täyttämässä lintulauta.
11.30 Otetaan esille työn alla oleva lähdemateriaali. Luetaan ja käännetään kaksi riviä 1500-luvun kirkkoslaavia eli muinaisvenäjää.
11.35 Eteen tulee sanakirjaa vaativa sana. Sanakirja on unohtunut toiseen huoneeseen, jossa sitä on käytetty diaprojektorin pönkänä. Kirjaa hakemaan mennessä kaadetaan lisää kahvia.
11.40 Sähköpostit.
11.50 Niin, se sana. Tarkistetaan ja jatketaan.
12.00 Päivän posteja hakemaan (laatikosta).
12.30 Postit luettu. Luetaan vielä sähköpostit. Ja tarkistetaan blogit.
13.00 Lounastauko.
13.40 Paluu koneen ääreen. Sähköpostit. Käännetään kolme riviä kirkkoslaavia. Päätetään tarttua vaihteeksi tutkimuskirjallisuuteen. Kirjapino kaatuu. Kerätään kirjat lattialta, jonka huomataan samalla olevan tolkuttoman pölyinen.
14.15 Lopetetaan imurointi. Päästetään koirat ulos.
14.30 Kahvitauko. Kirjoitetaan hieman omaa blogia. Olo on melkein hyödyllinen: ainakin tekstiä syntyy.
15.00 Tartutaan tutkimuskirjaan. Kaksi sivua myöhäiskeskiajan poliittisia kuvioita saa kirkkoslaavin taas maistumaan kappaleen verran.
15.30 Muistetaan, että on erään apurahahakemuksen viimeinen jättöpäivä. Haalitaan liitteet kasaan, kopioidaan edellinen hakemus, etsitään kirjekuorta, tapellaan tulostimen kanssa.
16.15 Kiireesti postiin. Haetaan samalla kaupasta uusi kahvipaketti.
17.00 Takaisin kotiin. Työpäivä ansiokkaasti päätöksessä (vapaa-ajasta huolehtiminen on kotona työskentelevälle ensiarvoisen tärkeää).

Da capo ad infinitum. Jos jää aikaa, voi pohtia esimerkiksi sitä, mitä kaikkea muuta niin sanotusti lisensiaatintyön tekemiseen käytetyllä ajalla voisi tehdä. Oma aikansa kannattaa varata myös pohdinnalle, miten ylipäänsä päätyi tekemään kyseistä tutkimusta, ketä se kiinnostaa, sekä onko elämällä jokin tarkoitus ja jos on, miten kaukana sen toteuttamisesta sitä parhaillaan mahtaakaan olla.

On hämmästyttävää, mihin kaikkeen julkisia varoja käytetään.0 Comments:

Post a Comment

<< Home